(Nederlands) Influencer marketing | Authentiek of advertentie?

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Een onderzoek naar influencer marketing op Instagram

Esmée, PR Rebel Beauty vertelt over de resultaten van haar onderzoek over influencer marketing op Instagram

Van februari tot en met juli dit jaar heb ik, Esmée, met heel veel plezier stage gelopen bij House of Rebels. Ondertussen was ik bezig met het schrijven van mijn masterscriptie om af te studeren aan de VU. Inmiddels kan ik met trots zeggen dat ik ben afgestudeerd én inmiddels als ‘echte’ Rebel werkzaam ben! Voor mijn gevoel is het al een hele tijd geleden dat ik mijn scriptie inleverde, maar het leek mij toch nog leuk en interessant om mijn bevindingen – in het kort – te delen!

 

Populariteit van sociale media

Door de opkomst en alsmaar toenemende populariteit van sociale media is er anno 2017 een verdienmodel binnen diverse sociale platforms ontstaan. Mensen met een grote bereik op bijvoorbeeld Youtube of Instagram (influencers) worden door bedrijven betaald om via hun kanalen het merk of product te promoten bij hun volgers. Wanneer er sprake is van zo’n betaalde samenwerking, moet dit duidelijk kenbaar worden gemaakt met bijvoorbeeld een passende hashtag, zoals #ad. Dit is in lijn met de regelgeving, opgesteld door Stichting Reclame Code. Het is voor volgers dus altijd duidelijk wanneer er sprake is van gesponsorde content en wanneer niet.

 

Persuasiviteit

In mijn onderzoek heb ik bekeken in hoeverre er een verschil in persuasiviteit is tussen gesponsorde en authentieke instagramfoto’s. Persuasiviteit werd gemeten aan de hand van attitude, koopintentie en interactie-intentie. Na een kwantitatief onderzoek onder 82 Nederlandse vrouwen die actief zijn op Instagram, bleek dat er geen significante verschillen zijn gevonden tussen de verschillende condities (wel en niet gesponsord) met betrekking tot de persuasiviteit.

 

Het resultaat

Dit resultaat vond ik verrassend, gezien de resultaten van eerdere onderzoeken en de (vaak negatieve) geluiden die vaak rondom gesponsorde content te horen zijn. Het lijkt me daarom van belang dat er vervolgonderzoek wordt gedaan naar deze explosief groeiende markt. Een nieuwe ontwikkeling op Instagram geeft ook aan dat dit een hot topic is. Instagram heeft namelijk ingespeeld op de groei aan gesponsorde content op het medium en de daarbij horende kritische blikken. Het medium geeft toe dat het belangrijk is om de community ervan te verzekeren dat gesponsorde content duidelijk herkenbaar wordt gemaakt. Op 14 juni dit jaar maakte Instagram dan ook bekend dat er een speciale tag wordt gelanceerd om een sponsorship aan te duiden.

 

Lezen?

Wil je mijn hele scriptie lezen? Deze vind je hier. Daar wordt het fenomeen ‘gesponsorde instagramposts’ onder andere gekoppeld aan het Elaboration Likelihood Model, Persuasion Knowledge Model en brandplacement. Daarnaast vind je daar ook interviews met twee grote, internationale beautymerken die meer vertellen over hun missie en visie wat betreft gesponsorde post en een overzicht van gesponsorde post van beauty instagrammers.

 

Mocht je vragen hebben, of wil je vervolgonderzoek doen, dan hoor ik dat heel graag (leuk!)

Groeten Esmée Mauer (esmee@houseofrebels.com)

 

esmee house of rebels