(Nederlands) SPOTLIGHT | The Flower Farm introduceert palmolievrije margarine

(Nederlands) SPOTLIGHT | The Flower Farm introduceert palmolievrije margarine

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Wat hebben shampoo, chocolade, make-up en soepstengels met elkaar gemeen? In al deze producten wordt gebruik gemaakt van palmolie. Dit klinkt misschien onschadelijk, maar dat is het zeker niet. Waarom is palmolie zo een probleem? Om een aantal dingen te noemen: er sterven elk jaar ongeveer 110.000 mensen als gevolg van de giftige luchtvervuiling door de ontbossing, diersoorten als tijgers, olifanten en orang-oetangs staan op het punt van uitsterven door de vernietiging van het regenwoud en er wordt gebruikt gemaakt van kinderarbeid om de immense productie bij te houden. In 2022 zal het regenwoud zelfs compleet verdwenen zijn.

Hoewel er steeds meer merken zijn die zich verdiepen in duurzaamheid en natuurlijke producten, bevat 50% van de supermarktproducten palmolie. Om deze productie bij te houden, worden er elke seconde 169 bomen gekapt. Dat zijn 7,5 miljard bomen per jaar. 7,5 miljard bomen die wij nodig hebben om te ademen. 7,5 miljard bomen, die wij nodig hebben om te blijven leven, worden opgeofferd voor zoiets flauws als margarine.

Margarine zonder palmolie

Of niet. Met iets kleins, zoals margarine, kun je ongeveer 10m2 aan bomen per jaar besparen. Denk je nu: dat is maar een druppel op de gloeiende plaat. Logisch. Probeer je dan te bedenken wat er zou gebeuren als heel Nederland margarine zou gebruiken waar je 10m2 regenwoud per jaar mee kunt redden. Sterker nog, wat zou er gebeuren als de hele wereld (waarom klein denken als het ook groot kan) 10m2 regenwoud per persoon zou besparen. Dat is ontzettend hard nodig, aangezien er in de afgelopen 12 jaar 100 miljoen hectare regenwoud is verwoest. Op dit moment is 60% van het regenwoud in Indonesië en Maleisië verdwenen. Krijg je het al benauwd? Dat zou namelijk wel moeten. Zonder bomen hebben wij geen zuurstof. Naast het feit dat we de bomen simpelweg nodig hebben om te blijven ademen, is de ontbossing het begin van global warming en het einde van beschermde diersoorten.

Terug naar de margarine. Wist je dat in reguliere margarine 30 tot 40% palmolie is verwerkt dat afkomstig is van de oliepalm. Door een dagelijks product als margarine zónder palmolie te gebruiken, maak je al verschil. Daar was The Flower Farm het helemaal mee eens. Zij zeggen daarom: ‘Genoeg is genoeg. Eat plants, not palm please!’ Door duurzame palmolievrije margarine op de markt te brengen, gaat The Flower Farm de strijd aan tegen de verwoestende palmolie-industrie.

Hoe is margarine zonder palmolie mogelijk?

Het is heel simpel. The Flower Farm produceert 100% plantaardige margarine. Het bevat enkel natuurlijk ingrediënten en is fanatisch. Serieus, het is fantastisch. De margarine bevat geen conserveermiddelen en belangrijker nog: geen palmolie.

Wat dan wel? Als alternatief wordt sheaboter gebruikt. Sheaboter is een plantaardige olie die afkomstig is van de noten van de karitéboom. Deze boom groeit in het wild op de Afrikaanse savanne. Om de boter te winnen hoeft geen enkele boom gekapt te worden. Dat lees je goed: geen enkele boom. Niet 1 boom, niet 169 bomen per seconde. Helemaal niets.

Heel leuk, maar is het ook lekker?

De margarine van The Flower Farm is natuurlijk. Zowel de ingrediënten als de manier van produceren. The Flower Farm gebruikt bijvoorbeeld geen citroenzuur, maar citroensap voor de houdbaarheid en wortelsap voor de kleur. De manier van produceren is zo natuurlijk dat je het thuis na zou kunnen doen. Kúnnen, want het hoeft niet. De palmolievrije margarine kost namelijk hetzelfde als de margarine die je normaal koopt en smaakt precies hetzelfde. Bonus points: het is vegan! So eat plants, not palm please.