Insights | Influencer marketing volgens de consument

Ik, Chloë, ben voor mijn studie Toegepaste Psychologie in samenwerking met House of Rebels het psychologische effect van influencermarketing aan het onderzoeken. Iedere maand houd ik je op de hoogte van de ontwikkelingen en bevindingen van het onderzoek. Met deze maand de factoren die voor de consument een rol spelen bij het aanschaffen van producten via influencers.

Om influencer marketing te optimaliseren is het van belang te weten waarom de consument tot aankoop overgaat via influencer marketing. Ik onderzocht dit in de praktijk.

Wanneer weet de consument of ze een product willen hebben?

Voor een influencer is het de taak om de consument het gevoel te geven een product nodig te hebben. Daarom is het belangrijk om te weten waarom een consument iets zou willen hebben.

De consument wil doorgaans een product hebben als het product direct aanspreekt. Bijvoorbeeld door een duidelijke foto of een duidelijke uitleg van de kwaliteiten van het product. Daarnaast zegt de consument er wel enige tijd over na te denken voordat ze over gaan tot aankoop. Herhaling is hierbij dus belangrijk. Of het product ‘mooi’ staat bij de influencer maakt voor een groot deel van de consumenten niet uit.

Waarom wil de consument iets hebben?

Weten dat je een product wil hebben is iets anders als je het product graag zou willen hebben. Voor influencers is het de taak hierbij om de consument te laten verlangen naar een product. Wat zegt de consument hier over? De consument zegt vooral een product te willen hebben als ze benieuwd zijn naar het (nieuwe) product. Ze zeggen een product niet te willen als het alleen maar een trend is.

Welke behoefte moet het product bevredigen voor de consument?

Aanschaf van producten bevredigt doorgaans een behoefte die we hebben. Belangrijk voor de toepassing van influencer marketing is dan om te weten op welke behoeften je als influencer kan inspelen. De consument zegt dat de producten die zij aankopen via een influencer vaak de behoeften zelfverzekerdheid of een lichamelijke behoefte bevredigen.

Dit was een update over de ontwikkelingen rondom het onderzoek naar het psychologische effect van influencermarketing. Volgende keer vertel ik graag meer over dit onderwerp, dan zal het gaan over de behoefte van de consument.

Meer weten over influencermarketing? Neem contact op!