Insights | Nieuwe algoritmes op social media

Organisch bereik wordt door het veranderende algoritme van verschillende sociale media steeds lastiger. Sociale media willen weer terug naar waar het ooit begon: een platform zijn voor familie en vrienden. Als bedrijf wordt het daarom steeds lastiger om zichtbaar te blijven. Wat je moet doen om je doelgroep nog wel te bereiken? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Instagram

Instagram toont je posts sinds kort aan nog maar 10% van je volgers. De andere 90% krijgt de post pas te zien als je engagement hoog genoeg is. Het enthousiasme van die 10% is dus bepalend voor je organische bereik. Meer engagement krijg je bijvoorbeeld door een vraag te stellen in je tekst. Ook zelf actief liken en reageren zal zorgen voor meer likes en reacties op je foto’s. Om je engagement hoog te houden is het ook belangrijk om te reageren op de reacties onder je eigen foto. Daarnaast zorgen like- en reageeractiviteiten uiteindelijk voor een hoger bereik. Reageer wel met minimaal vier woorden om te voorkomen dat Instagram je ziet als bot. Reacties als ‘Nice’ of ‘Love it’ telt Instagram niet mee als engagement. Zo’n 90% van dit soort reacties worden namelijk gegeven door bots. Een andere manier om zichtbaar te blijven, is het gebruik van hashtags. Het is hierbij erg belangrijk om steeds een andere set te gebruiken, anders wordt het als spam gezien. Varieer dus wat betreft de combinaties hashtags! Kijk daarnaast hoe vaak de hashtag al is gebruikt. Wanneer dit tussen de 5.000 en 500.000 keer is, is de kans groter dat je zichtbaar bent wanneer iemand op deze hashtag zoekt. Tot slot zijn betaalde promoties een antwoord op deze prangende vraag. Je betaalt in dit geval zodat je bericht wordt ‘gepusht’ naar mensen die in jouw doelgroep lijken te zitten. Dus ook mensen die jou niet volgen krijgen op deze manier je post te zien.

Facebook

Met het nieuwe algoritme van Facebook krijgen posts van ‘echte mensen’ (familie en vrienden) voorrang. Publieke content, dus posts vanuit bedrijfspagina’s, komt steeds lager – of zelf niet! – op de tijdlijn. Om dit te voorkomen is ook hier engagement de oplossing. Zorg dus dat je likes en reacties uitlokt bij je posts. Hierbij is het wel essentieel dat je er geen ‘engagement bait’ begaat. Een post als ‘Tag je vriendin met een ‘A’ in de naam’, ziet Facebook als spam en deze zal dan dus ook laag, of zelfs niet, in de tijdlijn van je volgers verschijnen. Ook op dit platform zijn betaalde posts een oplossing voor het behoud van zichtbaarheid. Nog een aantal tips om je engagement op Facebook te vergroten: maak deelbare content (iets waarvan mensen zullen denken: dit heeft mijn dag leuker gemaakt, zoals een leuke anekdote of quote). Maak daarnaast regelmatig live video’s. Dit lokt namelijk organisch een conversatie uit. Plaats niet te veel links naar sites: Facebook wil natuurlijk dat de gebruikers op Facebook blijven en niet naar een andere site worden geleid! Tot slot kan je je volgers vragen om de voorkeuren aan te passen. Hier kunnen gebruikers van Facebook aangeven welke berichten op de tijdlijn zullen verschijnen.

LinkedIn

Ook LinkedIn veranderde het algoritme. Ook hier worden updates met externe links minder hoog gerankt, waardoor de kans dat je volgers je post zien erg klein is. Om dit op te lossen kan je de betreffende link in een reactie plaatsen. Daarnaast moet de update binnen een uur na plaatsing veel engagement halen om een hoge ranking te krijgen. Dé twee LinkedIn-tips voor meer likes en reacties, en dus een hogere ranking: laat je personeel vloggen en plaats updates met alleen tekst. Vertel in ongeveer duizend woorden een levens- of ondernemersverhaal met een universele les. Begin de tekst met een prikkelende vraag of anekdote en gebruik geen afbeeldingen, links en hashtags!

House of Rebels - social media

Let’s get social!

Met al deze informatie kan je weer met goede moed social posts maken die jouw volgers wél te zien krijgen! Heb je hulp nodig met jouw social media kanalen? Lees wat we voor je kunnen betekenen, bekijk een interessante case of neem contact op!

 

 

Bronnen: Frankwatching & Yune