Insights | Psychologische kijk op influencermarketing

Ik, Chloë, ga voor mijn studie Toegepaste Psychologie in samenwerking met House of Rebels het psychologische effect van influencermarketing onderzoeken. Iedere maand houd ik je op de hoogte van de ontwikkelingen en bevindingen van het onderzoek. Met als eerste deze maand de psychologische kijk op influencermarketing.

Social media zijn vandaag de dag overal en we zijn er bijna altijd mee bezig. We laten ons hierdoor dan ook vaak beïnvloeden, bijvoorbeeld door het kopen van een product dat een influencer heeft aangeprezen. Soms zijn we ons hiervan bewust en soms niet. Maar hoe komt het nou dat we ons laten beïnvloeden door iets wat op social media gezegd wordt? Om hier een antwoord op te geven hebben we een aantal psychologische processen en theorieën onder de loep genomen. We leggen er een paar uit.

Overtuiging

Soms zijn mensen gemotiveerd om aandacht te besteden aan de feiten in een boodschap. Dit gaat bijvoorbeeld op bij een video van iemand die een uitgebreide review van een product geeft en hierbij meteen laat zien hoe het product gebruikt kan worden. We klikken de video zelf aan en nemen zelf de tijd om hier voor te gaan zitten. Daarbij wordt men wel het meest overtuigd als de feiten logisch en aansprekend zijn.

Onder andere omstandigheden zijn mensen niet gemotiveerd om aandacht te besteden aan de feiten maar wel aan de oppervlakkige kenmerken van het product bijvoorbeeld of het een mooi design heeft of wie de boodschapper is. Dit gaat op voor een simpele Instagram of Facebook post. We scrollen snel door Instagram heen en de posts die opvallen blijven hangen.

Sociale bewijskracht

We kennen allemaal wel het fenomeen dat we denken ‘als zij het goed vindt, zal het wel goed zijn’. Volgens Cialdini, hoogleraar psychologie en marketing, is dit het principe van sociale bewijskracht. ‘We bepalen wat goed is door erachter te komen wat volgens anderen goed is’. Dus wanneer we die ene grote influencer vol lof horen over de nieuwste shampoo, weten we dat hij goed is dus kopen wij de shampoo ook.

Geloofwaardigheid

Wat ook een rol speelt is de geloofwaardigheid van de boodschapper. Wanneer de influencer de boodschap van het product zodanig geloofwaardig over weet te brengen, zal de consument het product eerder aanschaffen. Wanneer bijvoorbeeld een influencer die doorgaans vooral over games praat nu ineens een haarmasker probeert te verkopen, zal dit niet geloofwaardig zijn. Vervolgens zal de consument het product niet aanschaffen. Dit is ook belangrijk bij het kiezen van de juiste influencer voor de doelgroep van het product.