Insights | Waarom kopen we wat we kopen?

Ik Chloë, ben voor mijn studie Toegepaste Psychologie in samenwerking met House of Rebels het psychologische effect van influencermarketing aan het onderzoeken. Iedere maand houd ik je op de hoogte van de ontwikkelingen en bevindingen van het onderzoek. Deze keer behandel ik graag de vraag: ‘waarom kopen we wat we kopen?’

Iedereen koopt dagelijks, of dit nou de dagelijkse boodschappen zijn, die nieuwe schoenen die hoog op je verlanglijstje stonden of de vakantie die betaald moest worden. We kopen altijd en overal. In principe kopen we omdat we ergens behoefte aan hebben, eten en drinken, kleding om je tegen de kou te beschermen en een vakantie om tot rust te komen. Maar hoe vaak betrap je jezelf erop dat je iets hebt gekocht wat je eigenlijk helemaal niet nodig hebt? Waarom doen we dat en hoe bepalen we wat we nodig hebben en wat niet?

Koopmotieven

Bij koopgedrag spelen koopmotieven een belangrijke rol. Bijvoorbeeld welke behoefte bevredigt het product of de dienst? Het koopmotief staat direct in verbinding met je behoeften en vormt de drive waarom je actie onderneemt. Je wordt in dit proces enerzijds geconfronteerd met beperkte middelen, bijvoorbeeld tijd en geld, die belangrijk zijn bij het maken van een keuze. Anderzijds met behoeften die bevredigd willen worden. Er is dus sprake van diverse motieven die met elkaar in strijd zijn. Hierbij is het aan de marketeers om te bepalen voor welke strategie zij kiezen om deze conflicten op te lossen voor de consument en hierdoor de keuze makkelijker te maken.

Duur is goed

Als het gaat om een goede aankoop kijken we vaak naar de prijs, als deze laag is maken we vaak de koppeling met kwalitatief minder goed. Wanneer de prijs hoger is gaan we er bijna automatisch vanuit dat het product van goede kwaliteit is. Maar waarom is dat? Om het dagelijks leven makkelijk door te komen maakt ons brein gebruik van een ‘bias’ dit zijn een soort vuistregels waardoor we niet eeuwig stil blijven bij beslissingen, maar deze snel maken. Een voorbeeld van zo’n vuistregel is ‘duur is goed’. Omdat vaak de duurdere producten van betere kwaliteit zijn maken we deze assumptie. Zoals we allemaal wel is hebben ondervonden, gaat dit helaas niet voor alles op.

Conformeren

Als het gaat om trends, willen we altijd op de hoogte zijn van de nieuwste en willen we deze graag volgen. We willen ons hier aan ‘conformeren’. Als het gaat om schoenen die iedereen heeft en die je eigenlijk ook wel heel graag wil hebben, is de keuze meestal snel gemaakt. Ook al had je een week daarvoor al nieuwe schoenen gekocht. De trend volgen geeft je dan ook het gevoel dat je ‘erbij hoort’ en dat geeft voldoening. Dit fenomeen gebeurt vaak bij influencers, als we veel influencers met een bepaald product zien willen we dat product ook hebben. Als we het product dan eenmaal hebben we het gevoel dat we erbij horen. Wellicht is dit herkenbaar?

 

Meer weten over wat wij zouden kunnen betekenen wat betreft influencermarketing? Neem contact op!